Rouwen rond de wereld:

Rouwen is een emotionele reactie als er een dierbaar iemand overleden is. Door verlies van een dierbaar iemand heeft iedereen zijn eigen rituelen en traditie, iedereen verwerkt het anders. Het is gebruikelijk om bij het rouwen van iemand een rouwkaart te sturen om iedereen op de hoogte te stellen van het verlies.

Er zijn verschillende soort culturen die anders om gaan met het rouwen. De Romeinen lieten hun baard staan, in India is dit nog steeds het geval. Dit word dan na 13 dagen bij de laatste riten voor de overledenen afgeschoren samen met het hoofdhaar. De officiële rouw bij moslims duurt 40 dagen lang. In de westerse wereld word bij het rouwen vooral zwart gedragen, in India dragen ze wit, het Nederlands Koningshuis heeft ook voor wit gekozen. In de Chinese cultuur is er niet alleen voor zwart en wit gekozen maar ook worden de kleuren blauw en geel gebruikt.

Het rouwen kent verschillende fases:

De psychiater , Elisabeth Kübler-Ross, onderscheidt de volgende fasen: ontkenning, boosheid, onderhandelen, depressie, aanvaarding.
De rouwdeskundige William Worden onderscheid het rouwen in 4 taken:
Taak 1: Het aanvaarden van de realiteit van het verlies
Taak 2: Het doorleven van de pijn en verdriet
Taak 3: Het aanpassen aan een nieuw leven waarin de overledene niet meer aanwezig is
Taak 4: De overledene emotioneel een plaats geven en het oppakken van de draad van het leven
Maar over het rouwen kun je niks zeggen, elke persoon verwerkt het op z’n eigen manier. Een periode van enkele maanden tot een jaar, dit lijkt lang maar het word gezien als normaal.

Blijf positief en laat je leven er niet door lijden. Het leven zit nou eenmaal vol ups en downs dit houdt je niet tegen. Het beste wat je kan doen tijdens het rouwen is je leven lijden zoals je altijd deed. Ga niet opeens alles anders doen, leuke dingen doen kan altijd om het proberen te vergeten maar ga je niet te veel focussen op het vergeten, anders lukt het nooit. Probeer met de liefde van de mensen om je heen je zelf sterker te maken en steun elkaar, dit is het beste rouw medicijn dat er is.