Tips voor het gebruik van (meerdere) foto’s op of in een kaart bij fastcards.nl

maken van een digitale foto

Op je monitor ziet een foto er altijd anders en lichter uit dan op een print. Dat komt doordat je monitor licht geeft en een print niet. Let op, zeker als er personen op de foto staan dat ze voldoende in het licht staan.

Maak je een foto van een situatie met veel contrast, gebruik dan een flits om de personen op de voorgrond voldoende licht te geven. De fraaiste en scherpste foto’s maak je met veel licht. Digitale camera’s hebben ook licht nodig.

Probeer als het even kan je foto’s buiten te nemen. Licht is binnen altijd te zacht. Gebruik je flits als je tegen het licht in moet fotograferen. Als je buiten fotografeert en het licht komt vanachter je voorwerp, gebruik dan de flits. Maar probeer eens te flitsen als u denkt dat het niet nodig is. Vooral buiten kan flitsen leiden tot bijzondere resultaten.

In beginsel kan je met elke digitale of gescande foto je eigen kaart maken. Foto´s met een lage resolutie zullen op uw fotokaart ook tot een minder scherp resultaat leiden. Foto´s vanaf 600 kb geven in de regel een goed resultaat en boven de 1 Mb weet je zeker dat je goed zit.  Vandaag de dag maken alle digitale camera’s maken foto’s van 1 Mb en hoger.

Voor de fraaiste foto´s om zelf kaarten mee te maken zet je je camera op de hoogste resolutie. Daarmee krijg je wel flinke bestanden, maar de kwaliteit is wel degelijk het best.

De unieke foto’s kun je niet plannen, dus maak zo veel mogelijk foto´s. Koop dus een grote geheugenkaart en maak zo veel mogelijk foto’s, de selectie komt later wel.

Probeer het eens uit met je camera! Extra foto’s kosten niks extra. Je kunt in sommige gevallen best tegen de zon in fotograferen, gebruik dan wel je flits! Of maak een beetje schaduw met je hand. Het resultaat is vaak verbijsterend!

De eerste uren na zonsopgang zijn het mooist. Maar ook het licht vlak voor zonsondergang geeft fraaie resultaten. Maar de beeldsensor van uw digitale toestel kan over het algemeen geen grote verschillen in lichtintensiteit overbruggen. Maak daarom foto´s die óf geheel in de zon zijn óf helemaal in de schaduw. Veel succes.

PICASA van Google

Picasa is het uitstekende en zeer gebruikersvriendelijke fotobeheerprogramma van Google. Als je Picasa voor het eerst start dan zoekt en rubriceert het programma alle foto’s en afbeeldingen die op je pc staan. Handig als je veel foto’s verspreid op je computer hebt staan.

Behalve foto’s beheren, kan je ze ook bewerken met Picasa. Het programma is niet een van de uitgebreidste foto-editors, maar wel de makkelijkste. Basisbewerkingen als bijsnijden, rechtzetten, contrast, helderheid en kleur instellen, rode ogen retoucheren en een aantal effecten (zoals sepia, zwart-wit etc.) behoren tot de mogelijkheden. Een grappige functie is de ‘ik doe een gokknop’ om de kleur en helderheid van foto’s met één klik bij te werken.

In Picasa kan je als volgt makkelijk een foto verkleinen: Nadat u de foto hebt geselecteerd klik u links in basisbew. op de knop bijsnijden. Klik daarna op handm. en dan op toepassen. Klik nu in het menu, helemaal bovenin, op bestand en dan op opslaan als en geef een nieuwe naam op en dan opslaan.

Download hier Nederlandse Picasa 3.9 voor Windows

Download hier Picasa voor Mac OS X

Heb je de juiste foto gemaakt? Start dan nu met het maken van jouw fotokaart!