Allerlei leuke of interessante feiten over wenskaarten en postkaarten

Na een lange dag op het werk, kom je thuis en pak je de post. Je bladert door de berg van rekeningen totdat een poststuk je aandacht trekt en je stopt met bladeren. Anders dan de rest , is deze enveloppe niet een standaard maat enveloppe met een standaard kleur. Het is een frisse en vrolijke gele enveloppe in een iets groter formaat en met een vierkant venster waarachter een mooi zacht logo met jouw naam en adres. Het is een hele aparte wenskaart die zegt dat iemand de tijd heeft genomen om deze kaart speciaal voor jou te maken en dat met deze kaart aan jou wordt gedacht. Dat voelt goed.

Het lijkt simpel, maar inderdaad een wenskaart laat je geliefd en gewaardeerd voelen, dat hebben we allemaal ervaren. Het overgrote merendeel van de Nederlanders zijn het er over eens dat traditionele methoden van persoonlijke communicatie, zoals de wenskaart, veel meer wordt gewaardeerd als bv SMS en e-cards. Een wenskaart laat de ontvanger een speciaal gevoel geven en zal ook langer worden vastgehouden.

De kracht van een wenskaart

Een enkele wenskaart heeft de kracht om mensen op een speciale manier te raken. Het gebruik om een wenskaart te sturen en te ontvangen is al jaren een zeer effectieve methode om familie en vrienden met elkaar verbonden te houden.

Terwijl traditionele kaarten werden en worden gebruikt voor het verzenden van kerstkaartenvalentijnskaartenmoederdagkaartenvaderdagkaarten en paaskaarten, heden ten dagen worden er kaarten verzonden voor elke vorm van relatie, elke gelegenheid, elke leeftijd, etc. Denk aan geboortekaartjestrouwkaartenCondoleance of deelnemingskaartenbeterschapskaarten, felicitatiekaarten, liefdeskaartenverhuiskaartengeslaagd kaarten, jubileum kaartenuitnodigingskaarten, etc.
 

Het aantal verzendingen

90% van alle huishoudens in Nederland koopt wel eens een wenskaart, waarbij er minstens één wenskaart per jaar wordt gekocht en verzonden. Deze huishoudens kopen gemiddeld 56 kaarten per jaar.

Gemiddeld ontvangt een inwoner van Nederland meer dan 25 kaarten per jaar, waarvan een zesde verjaardagskaarten zijn.

Bezorg de kaart… Hoe eerder hoe beter

Negen van tien Nederlanders zien er naar uit om een persoonlijke wenskaart te ontvangen omdat dit een speciale band schept met familie en vrienden en ze het gevoel geven belangrijk te zijn voor iemand anders.

Persoonlijke wenskaarten zijn de soort post die men het liefst ontvangt en het eerst openen en goed lezen.

Meest populaire kaarten

De meest populaire kaarten zijn de kerstkaarten, welke voor ca. 75% deel uitmaken van alle seizoen kaarten. Daarna komen de valentijns kaarten, de moederdag kaarten, vaderdag kaarten en kaarten met Pasen als populaire seizoen kaarten. In opmars zijn kaarten met Sinterklaas en Halloween.

De meest populaire everyday kaarten zijn de verjaardag kaarten, die voor een derde zorgen van alle everyday kaarten. Daarna komen de jubilea kaarten, de beterschap kaarten, de vriendschap kaarten en de condoleance kaarten.

Het volume

Nederlanders kopen ca. 450 miljoen kaarten per jaar (gemiddeld 25 per jaar per persoon en ca. 56 per huishouden per jaar) en dat is voor ca. 330 miljoen euro aan kaarten per jaar. Kaarten kunnen in prijs variëren van € 0,25 tot € 10,00 met een gemiddelde van ca. € 2,00. Kaarten met speciale toevoegingen en hele bijzondere ontwerpen staan aan de top qua prijsvoering.

Er worden ca. 200 miljoen kerstkaarten per jaar in Nederland verzonden, dit is gemiddeld 9 kerstkaarten per Nederlander.

Van de kopers van wenskaarten is meer dan 70% een vrouw.

Er zijn ca 200 uitgeverijen van wenskaarten in Nederland, van kleine firma’s tot grote internationale bedrijven. Ca. 8000 verkooppunten zorgen voor de verkoop van de wenskaarten in Nederland.

Nederland staat op de derde plaats als het gaat om de verkoop van wenskaarten, na Amerika en Engeland.